Fisking som levebrød eller sportsfisker

Det finnes mange forskjellige måter å fiske på, alt ettersom om man har fisking som levebrød eller om man er en såkalt sportsfisker.

Sistnevnte er den klassiske friluftsentusiasten som liker å fiske på fritiden, og dette kan gjøres både fra land og båt. Avhengig av hvilken fisk man ønsker å fange, brukes vanligvis stang, snelle, pilk eller harpe til denne typen formål.

For at fisken skal bite på kroken, trenger du agn, i alle fall for å øke antall fiskeslag som biter. Det er nemlig ikke alle fisker som biter på uten agn. Agnet kan være organisk i form av mark og akkar, eller du kan bruke flue, spinner og sluk. Hvis du ønsker skikkelig storfisk på havet, det vil si de største torskene, kveite, lange og steinbit, må du fiskere dypere, faktisk mellom 70-400 meter på sommeren.

Sørg for å ha kunnskapen inne før du prøver lykken

Tidspunktet for fisking er også viktig. Det er ikke alle fiskesortene som finnes på samme sted til enhver tid. Makrellen for eksempel, finner man som regel ikke nær land før rundt mai/juni. Torskefiske er enklest på sensommeren og høsten da den er på jakt etter sild i de frie vannmassene. Det vil si at man ikke nødvendigvis trenger å fiske så dypt for å få torsk på kroken, ettersom den ellers befinner seg på dypere grund. Det gjelder altså å lese seg litt opp på fiske før man går til anskaffelse av fiskeutstyr og legger ut på fisketur. Jo større kunnskaper du har om fisken og dens habitat, desto større er selvfølgelig sjansen for at du får fisk på kroken.